Do ostatniego kawałka

Do ostatniego kawałka

30 stycznia, 2022 0 przez Doradca Filmowy

Często mamy w domu składniki, których nie wiemy do czego użyć, i nie chcemy aby się zmarnowały.

Zupa curry

1 l bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
1 cebula
1 papryka
1 marchewka
3 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz
400 g makaronu ryżowego
Na średnio rozgrzanym oleju w rondelku zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, kolendrę, imbir, pastę curry i smaż, mieszając 3-4 minuty.
Wlej mleko kokosowe i bulion. Dodaj marchewkę i paprykę do rondla. Gotuj 5 minut.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wrzuć do zupy. Gotuj 3-5 minut.
Dopraw sokiem z limonki. Rozlej do talerzy.

Szakszuka

6 jajek
3 pomidory
cebula
czerwona papryka
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
łyżka mielonego kuminu
sos chili
sól i pieprz
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż 3 min.
Dodaj posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w paski. Wszystko duś na wolnym ogniu przez 15 min.
Dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz kumin. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 min.
Za pomocą łyżki zrób 6 miejsc w sosie. Wbij w nie jajka i duś do momentu, aż jajka zetną się.
Podawaj na patelni lub talerzu z dodatkiem chili.

Placki z warzywną salsą

1 kg obranych ziemniaków
cebula, jajko
4 łyżki mąki, sól i pieprz
olej
Salsa:
2 pomidory
czerwona cebula
awokado
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
15 ml oliwy, sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Do miski zetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach, a ziemniaki na dużych. Dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na 10 min.
Po tym czasie odlej wodę. Dodaj jajko, mąkę i pieprz. Wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Wykładaj na nią masę i smaż do zrumienienia obu stron. Po usmażeniu przełóż placki na ręczniki papierowe.
Przygotuj salsę. Posiekaj wszystkie składniki w kostkę, wrzuć do miseczki. Zmieszaj w szklance oliwę z sokiem z cytryny i szczyptą soli oraz pieprzu. Zalej posiekane sosem składniki. Posyp posiekaną natką. Podawaj na plackach.

Gołąbki tradycyjne

Gołąbki:
po 500 g ugotowanego ryżu i mięsa
główka kapusty
1 cebula, 2 ząbki czosnku
po łyżce majeranku i pieprzu ziołowego
po łyżeczce mielonej słodkiej i wędzonej papryki, sól i pieprz
Sos:
1.5 kg pomidorów
1 kg papryki czerwonej
1/2 szklanki wina czerwonego, 3 szalotki
łyżka oleju, sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Z kapusty zdejmij liście. Wkładaj je po kolei do wrzątku na 3 min. Wystudź.
Na farsz: w misce wymieszaj mięso z ryżem, posiekanymi cebulą i czosnkiem i z paprykami. Dopraw majerankiem, pieprzami i solą.
Farsz wyłóż na pojedyncze liście kapusty i zawiń.
Gołąbki ułóż w garnku. Podlej wodą lub bulionem. Przykryj i duś ponad godzinę.
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Wytnij gniazda nasienne.
Papryki przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, wyłóż na blachę i skrop oliwą. Piecz je 30 min w 200 st. C.
Pokrój drobno szalotki. Zeszklij je na oleju.
Zrób sos. Pokrój drobno pomidory. Dołóż do szalotek i wlej wino. Duś 10 min.
Wyjmij papryki z piekarnika i zdejmij z nich skórki. Pokrój i dodaj na patelnię do pomidorów i szalotki. Duś 5 min. Przelej sos i zblenduj go. Przelej z powrotem na patelnie. Dopraw solą i pieprzem. Polewaj gołąbki na talerzu.

Sałata z pieczonymi falafelami

1/2 sałaty rzymskiej
100 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka sezamu’
garść rukoli
awokado, ogórek
1/2 czerwonej cebuli
Sos:
6 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
4 łyżki jogurtu, sól i pieprz
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka małych kaparów
Falafele:
400 g suchej ciecierzycy
cebula
5 ząbków czosnku, olej
1/2 szklanki posiekanej natki
2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka ziaren kolendry, posiekana chili
Zrób falafele: ciecierzycę zalej zimną wodą i odstaw na 12 godz. do lodówki.
Odlej wodę i odstaw ciecierzycę do wyschnięcia. Połącz składniki na falafele i zmiksuj blenderem. Schłodź godzinę.
Zwilżonymi dłońmi uformuj kuleczki. Piecz 20 min w 200 st. C. Obróć w połowie pieczenia.
Zrób sałatkę: porwij sałatę. Dodaj rukolę, pokrojonego ogórka, cebulę, awokado i przekrojone na pół pomidorki.
Połącz składniki na sos. Polej sałatkę. Posyp sezamem.

Zapiekanka pasterska

50 g masła i 3 łyżki oleju
po 2 cebule i marchewki
3 ząbki czosnku
200 g mrożonego groszku
200 g kabanosów
250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
200 ml bulionu
1 kg ziemniaków, 5 pieczarek
1/3 szklanki mleka
40 g startego parmezanu
1 łyżka suszonego majeranku
łyżka pieprzu ziołowego, sól, pieprz
Piekarnik nagrzej do 170 st. C.
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj. Utłucz je z masłem i mlekiem.
Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj kabanosy, mielone mięso i obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż 10 min. Zalej bulionem, duś 20 min.
Na ostatnie 3 min dodaj groszek, plastry pieczarek oraz majeranek i pieprz ziołowy.
W naczyniu do zapiekania na dnie rozprowadź równomiernie masę mięsną. Oprósz solą i pieprzem. Przykryj tłuczonymi ziemniakami. Posyp z wierzchu tartym serem.
Zapiekaj 40 min.

Makaron z pulpetami

Domowy makaron:
500 g mąki, 8 jajek, sól
Pulpety:
400 g piersi z indyka
1 jajko, 2 łyżki bułki tartej
1/2 cebuli, 1 łyżka oliwy
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku
5 pieczarek, sól, pieprz
Sos pomidorowy:
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka tymianku
750 ml przecieru pomidorowego
odrobina cukru, sól, pieprz
łyżeczka oregano
Ubij jajka trzepaczką i wlej je do mąki z solą. Zagnieć w 10 min elastyczne ciasto. Odłóż je i przykryj na 20 min.
Połowę ciasta rozwałkuj cienko. Poczekaj, aby przeschło. Potnij płat w pasy. Podsypuj mąką i układaj jeden na drugim.
Pokrój w poprzek w cienkie paski. Gotuj w osolonej wodzie 3 min.
Mięso zmiel. Na oliwie zeszklij posiekane cebulę i rozmaryn, czosnek i pieczarki. Smaż 3 min. Przełóż do mięsa. Dodaj jajko, bułkę i dopraw. Wyrób, uformuj pulpety i ugotuj je w osolonej wodzie.
Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek i tymianek. Wlej przecier, zagotuj i odparuj sos. Dopraw oregano, pieprzem i solą. Włóż do sosu makaron i pulpety. Wymieszaj.