Która do czego? Wszytko o mące

Która do czego? Wszytko o mące

30 stycznia, 2022 0 przez Doradca Filmowy

Chyba każdy z nas przeżył kiedyś taką sytuację. Jesteście w sklepie, kierujecie się do działu zbożowego, przed wami cały regał z różnymi rodzajami mąk, a wy, niczym kołek, stoicie od kilku minut, zastanawiając się, którą z nich wybrać. Mąka ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – nie tylko tej polskiej, lecz także światowej. Babeczki, torciki, chleby, bułeczki, pity, makarony… wszędzie mąka, mąka i jeszcze raz mąka. Ale która do czego? Który rodzaj wybrać, by nasze danie wyszło perfekcyjnie?

 

Spis Treści

Typ ma znaczenie

 

Podział na typy ma ogromne znaczenie. To dzięki niemu rozróżniamy rodzaj mąki. Typ informuje nas o tym, jak mąka została zmielona i ile po tym procesie pozostało w niej substancji mineralnych. Im bielsza mąka, tym posiada ich mniej. Mąki z niskiego przemiału o barwie kremowej lub lekko brązowej zawierają więcej otrębów zbożowych i tym samym mają więcej substancji mineralnych. Im niższy wybierzemy typ, tym nasz wypiek stanie się delikatniejszy.
Typ mąki określa się za pomocą liczb, ale co one dokładnie oznaczają? To proste. Weźmy pod uwagę np. typ 550. Taka liczba oznacza, że po zmieleniu ziaren pozostało aż 0,55% substancji mineralnych.

Rodzaje mąk

W przepisach często określone jest to, jaką mąkę powinniśmy dodać do naszego dania, co jednak zrobić, gdy taka informacja nie jest podana. Poniżej przestawiamy spis typów mąk i ich zastosowanie.

Typ 450 – to tzw. mąka tortowa. Jest odpowiednia do lekkich wypieków takich jak biszkopty i ciasta francuskie. Mąka ta jest śnieżnobiała, a ciasta z jej dodatkiem wychodzą niezwykle puszyste i gładkie, ponieważ na jej lekkość wpływa sposób przemielenia.

Typ 500 – to najbardziej znana i uniwersalna mąka w Polsce. Do tego typu zaliczamy aż trzy rodzaje mąk: wrocławską, poznańską i krupczatkę. Mąka ta jest wprost idealna do pierogów, kruchych ciast, knedli, kopytek lub klusek, np. śląskich. Możemy ją także użyć, piekąc ciasteczka, robiąc pizze lub jako zagęszczacz np. do sosów.

Typ 550 – ten typ nazywamy mąką luksusową. Jest on idealny do ciast drożdżowych i smażonych. Dzięki tej mące możemy cieszyć się takimi pysznościami jak pączki, racuchy, ciasta drożdżowe lub mniejszymi drożdżówkami.

Typ 650 – wypieki z mąką o tym typie mają już bardziej zwartą konsystencję. Tę powinniśmy użyć, gdy chcemy upiec pierniki lub bułeczki.

Typ 750 – to tzw. mąka chlebowa. Jak sama nazwa mówi, nada się świetnie, jeśli pieczemy chleb, ale może przydać się także przy zdrowszych wersjach pizzy.

Typy powyżej 750 – te mąki nie zostały już tak dobrze zmielone jak ich poprzedniczki. Są najmniej przetworzonymi produktami, ale dzięki temu mają najwięcej składników mineralnych. Z takimi mąkami można więc stworzyć zdrowsze wersje bułek lub chleb na zakwasie.

Przypomnijcie sobie, czy za każdym razem tworząc swoje wypieki, używaliście dobrej mąki? Teraz już nie musicie się martwić, którą z nich wybrać. Powyższa lista na pewno pomoże Wam dobrać odpowiednią mąkę do wypieku.