Witaminy a ciąża. Co jest zalecane, a co niewskazane w ciąży?

Witaminy a ciąża. Co jest zalecane, a co niewskazane w ciąży?

30 stycznia, 2022 0 przez Doradca Filmowy

Jakie witaminy są niezbędne dla zdrowej ciąży? Kiedy należy przyjmować te suplementy?

Ciąża: niezbędna jest suplementacja witaminy B9.

 

Co to jest witamina B9? Witamina B9 (znana również jako „kwas foliowy” lub „foliany”) jest związkiem naturalnie syntetyzowanym przez rośliny: organizm nie potrafi jej wytwarzać i znajduje ją głównie w żywności. Pokarmy najbogatsze w witaminę B9 to wątroba, podroby drobiowe, kapusta, szpinak, buraki, marchew, zielona sałata, roszponka, kukurydza, kasztany, orzechy włoskie, awokado, migdały itp.
Normalnie zalecane spożycie witaminy B9 wynosi 300 μg (mikrogramów) dziennie. Ale w czasie ciąży, spożycie musi być zwiększona: rzeczywiście, niedobór witaminy B9 u kobiet w ciąży może prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju układu nerwowego płodu (i, w szczególności, do nieprawidłowości zamknięcia cewy nerwowej) i / lub do nieprawidłowości twarzy (rozszczep wargi i podniebienia). Podczas ciąży (ale nie tylko), witamina B9 bierze udział w podziale komórek.

Nawet zrównoważona dieta nie wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę B9 w czasie ciąży: suplementacja jest niezbędna dla kobiet w każdym wieku i pochodzenia.
Przed zajściem w ciążę, gdy planujesz mieć dziecko, zalecana suplementacja wynosi 0,4 mg (miligramów) dziennie, od 2 miesięcy przed poczęciem do 3 miesiąca ciąży włącznie. W niektórych sytuacjach (np. gdy przyszła matka jest chora na cukrzycę, otyła i/lub ma w wywiadzie rozszczep wargi i podniebienia), suplementację można zwiększyć do 5 mg na dobę.

Jeśli zajdziesz w ciążę bez wcześniejszego planowania, jak najszybciej umów się na wizytę u lekarza pierwszego kontaktu, ginekologa lub położnej, aby można było przepisać suplementację kwasem foliowym.

 

Ciąża: czasami konieczna jest suplementacja witaminą D.

 

Witamina D odgrywa istotną rolę w jelitowym wchłanianiu wapnia: w czasie ciąży bierze udział w mineralizacji (a więc i w solidności!) szkieletu płodu. Niedobór witaminy D w czasie ciąży może skutkować niedoborem wapnia u noworodka.
Chociaż witaminę D można znaleźć w diecie (szczególnie w owocach morza: wędzony węgorz, łosoś, sardynki, śledź, olej z wątroby dorsza itp.), głównym jej źródłem są promienie UV emitowane przez słońce: dlatego konieczne jest wystawianie się na ich działanie przez 15-20 minut dziennie.
Zalecane spożycie witaminy D wynosi 5 μg dziennie. W czasie ciąży suplementacja witaminą D jest zwyczajowo stosowana, a szczególnie zalecana w przypadku planowanego porodu w środku zimy.
W przypadku kobiet w ciąży, które wymagają suplementacji witaminą D, ma ona postać ampułki, którą należy przyjmować doustnie około 6-7 miesiąca ciąży.

 

Ciąża i witamina B12: wystarczy zbilansowana dieta.

 

Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. W czasie ciąży niedobór witaminy B12 może więc prowadzić do anemii, która objawia się przede wszystkim nieprawidłową bladością. Anemia jest również odpowiedzialna za silne zmęczenie i może mieć poważne reperkusje dla przebiegu ciąży i porodu.
Witamina B12 występuje głównie w diecie: wątroba, wędzone śledzie, sardynki, podroby, łosoś, produkty mleczne itp. Podczas ciąży, pod warunkiem, że zrównoważona dieta jest przyjęta (z 1/3 lipidów, 1/3 węglowodanów i 1/3 białek), nie ma powodu, aby uzupełnić kobietę w ciąży w witaminę B12.

zobacz również Zdrowa i ładna