Z domowej pizzerii

Z domowej pizzerii

30 stycznia, 2022 0 przez Doradca Filmowy

Pizza z kurczakiem z warzywami

Ciasto:
2 szklanki mąki
25 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
jajko
Farsz:
1 upieczona pierś z kurczaka
3 pieczarki
1/2 opakowania mieszanki warzyw na patelnię
100 g fety
5 łyżek startego żółtego sera
Sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki keczupu
suszona bazylia
W dużej misce wymieszaj rozkruszone drożdże z cukrem i wodą. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie, dodaj mąkę, sól, oliwę, jajko i szybko wyrób ciasto. Odstaw je w misce na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przełóż na blachę. Posmaruj keczupem wymieszanym z przecierem.
Układaj pokrojonego kurczaka, warzywa, cienko pokrojone pieczarki i pokruszoną fetę. Posyp serem. Pizzę włóż do rozgrzanego do 200 st. C. piekarnika i piecz 15-20 min.

Pieróg a la calzone

 

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 jajka
4 łyżki letniego mleka
3 łyżki oleju
łyżeczka cukru
Farsz:
150 g chudej kiełbasy
3 plasterki chudego boczku
cebula
6 pieczarek
2 łyżki oleju
1/2 strąka papryki
łyżeczka oregano
100 g mozzarelli
sól, pieprz
Drożdże rozetrzyj w kubku z cukrem, łyżką mąki i mlekiem. Odstaw na 10-15 min, by wyrosły. Do mąki w misce dodaj rozczyn, jajka, olej i sól. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 50 min.
Na łyżeczce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Na reszcie oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj posiekane pieczarki i smaż, aż woda odparuje, po czym pomieszaj je z kiełbasą. Farsz dopraw ziołami, solą i pieprzem. Połącz z pokrojonym serem.
Ciasto podziel na 3 porcje i rozwałkuj na placki o grubości 5 mm. Na połowie placka kładź porcję farszu i zlep go jak pieróg. Ułóż na blasze i piecz 20 min w 190 st. C.

 

Pizza z tuńczykiem

 

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
250 g mąki
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Nadzienie:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
150 g mozzarelli
cebula
1/2 szklanki passaty pomidorowej z ziołami
5 łyżek kaparów
Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 5 łyżkami wody. Odstaw na 10 min. W misce połącz rozczyn z mąką, solą oraz oliwą i resztą wody. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj i odstaw na 50 min, po czym cienko rozwałkuj i wyłóż na blachę.
Placek posmaruj łyżką oliwy, potem passatą i ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę, rozdrobnionego tuńczyka, półplasterki cebulki i kapary. Pizzę piecz 20 min w 200 st. C.

 

Rollsy z serem, szynką i papryką

 

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
350 g mąki
200 ml letniej wody
po łyżeczce cukru i soli
łyżka oliwy
Dodatki:
10 plasterków szynki
10 plasterków żółtego sera
1/2 cebuli
400 g pieczarek
2-3 łyżki startego sera
4-5 pasków papryki
2-3 łyżki startej cukinii
2-3 łyżki keczupu
1-2 łyżeczki przyprawy do pizzy
sól, pieprz
Drożdże wymieszaj z cukrem oraz 50 ml wody i odstaw na 10-15 min. Do mąki dodaj rozczyn, sól, oliwę i wodę. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw na 50 min.
Cebulę, pieczarki i paprykę pokrój w kostkę, dodaj cukinię i podsmażaj, aż odparuje woda. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Na jego powierzchni ułóż plastry sera, szynki i farsz. Całość posyp przyprawą, polej keczupem i posyp serem.
Ciasto zwiń w roladę. Potnij na 3-cm plastry i ułóż je na kratce wstawionej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 20 min. Rollsy piecz 15-20 min w 225 st. C.